SPOMLADANSKA AKCIJA CEPLJENJA LISIC PROTI STEKLINI

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo 4. maja 2018 pričela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca junija 2018.

Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško.


POMEMBNO

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto.
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok.
Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje. Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije (20.273 km2) se  izvaja z letali, z višine 300 m. V vsaki akciji se položi 460.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.
Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz:

  • zunanjega ovoja (vabe)

Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker – tetraciklin. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab).
Vaba je na zunanji strani opremljena z opozorilom v slovenskem jeziku.

  • kapsule s cepivom (vsebina vabe)

Kapsula s cepivom vsebuje oslabljen virus stekline (SAD B 19).

VIR: Spomladansko cepljenje lisic